man standing on lectern surrounded by people

Bernie Sanders uppmanar Novo Nordisk att sänka priset på Ozempic i USA

Den amerikanska senatorn Bernie Sanders har riktat skarp kritik mot det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk för deras prissättning av diabetesläkemedlet Ozempic i USA. På plattformen X uttryckte han sin frustration över den höga kostnaden för amerikanska konsumenter jämfört med tillverkningskostnaden och priset i andra länder.

Enligt Sanders kostar Ozempic, som även används för att behandla fetma, nästan 1 000 dollar per månad i USA, trots att tillverkningskostnaden ligger under 5 dollar och priset i Tyskland är endast 59 dollar. Sanders hänvisar till en studie utförd av forskare vid Yale University, vilken påvisar den låga tillverkningskostnaden för Ozempic jämfört med det pris som amerikanska konsumenter förväntas betala.

Han pekar även på att de höga priserna på Ozempic och det relaterade läkemedlet Wegovy lägger en orimlig ekonomisk belastning på USA:s Medicaid-program, vilket ytterligare förstärker hans argument om att prissättningen drivs av girighet snarare än av faktiska produktionskostnader eller rimliga marginaler.

Källa: https://thehill.com/policy/healthcare/4560323-sanders-calls-for-novo-nordisk-slash-ozempic-wegovy-prices/

Taggar och fördjupning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *