Norge Stoppar Ozempic som Bantningsläkemedel

Novo Nordisks läkemedel Ozempic får inte längre användas för viktminskning i Norge på grund av brist på medicinen. Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks framgångsrika läkemedel Ozempic kommer inte längre att levereras ut av apotek till människor som använder det för viktminskning, enligt norska NRK.

Anledningen är att det råder brist på medicinen, då personer med övervikt har börjat använda den för att gå ner i vikt. Direktoratet för läkemedel i Norge har fattat detta beslut för att säkerställa att läkemedlet kan levereras till patienter med diabetes som har så kallade blåa recept.

Ozempic utvecklades ursprungligen som ett diabetesläkemedel och staten täcker endast kostnaden för patienter med diabetes. För de som använder läkemedlet för viktminskning och har ett vitt recept, innebär beslutet att de måste betala själva eller söka alternativa behandlingar. ”Det betyder att de som har ett vitt recept på Ozempic måste gå till läkaren och ta reda på om de ska använda en annan medicin,” säger Sigurd Hortemo, överläkare på direktoratet.

Hittills i år har 40 000 förpackningar av läkemedlet sålts på recept för fetmabehandling i Norge. Detta har tvingat Norge att köpa in dyra läkemedel från utlandet, vilket har kostat samhället 1,2 miljarder norska kronor enligt färska siffror från Apotekerforeningen.

Taggar och fördjupning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *